Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hur Aristoteles uppfattades under medeltiden

Nyhet: 2017-06-17

Boken samlar tankar från forskare inom det tvärvetenskapliga området klassisk filologi och filosofihistoria och är särskilt inriktad på olika aspekter av den medeltida receptionen av Aristoteles logik. Omslaget är en detalj från en illustrerad skrift från 1483 av Aristoteles Opera.

Hur läste och tolkade man Aristoteles verk om logik och metafysik under medeltiden? I den frågan djupdyker en grupp forskare vid Göteborgs universitet tillsammans med internationella kollegor. Deras essäer finns nu samlade i boken The Aristotelian Tradition.

Den grekiske filosofen Aristoteles, född 384 f Kr, är en av de personer som gjort störst avtryck inom västerländsk filosofi och hans sätt att dela in vetande i fysik, metafysik, logik och etik lever kvar. I Aristoteles omfattande verk finns till exempel en studie av logik som är den tidigast kända, med frågeställningar som fortfarande är en del i vårt sätt att tänka. Under medeltiden hade aristotelisk metafysik inflytande på filosofi inom islam och judendom och än idag påverkar hans metafysik den kristna teologin.

Delar av Aristoteles skrifter översattes till arabiska och åtskilliga tänkare genom århundradena har sedan lämnat efter sig verk inspirerade av Aristoteles, bland andra Avicenna, Averroës, Apuleius, Boethius, Porphyrius och Plethon.

Flera internationellt ledande forskare som analyserar dessa antika och medeltida texter på grekiska och latin medverkar i boken. De finns sedan 2013 på Göteborgs universitet, i forskningsprogrammet Representation och verklighet: Historiska och nutida perspektiv på den aristoteliska traditionen.

– Men denna forskning med inriktning mot textkritik och filosofihistoria har en lång tradition vid Göteborgs universitet. Ingemar Düring, som var professor i klassisk filologi 1945–1970, publicerade flera banbrytande verk och är fortfarande internationellt erkänd som en av de främsta Aristotelesforskarna genom tiderna, berättar Christina Thomsen Thörnqvist.

Hon är redaktör för den aktuella boken tillsammans med Börje Bydén. Båda forskar vid institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori. När de disputerade i latin respektive Bild på Christina Thomsen Thörnqvistgrekiska i början av 2000-talet vid dåvarande klassiska institutionen behandlade deras avhandlingar olika aspekter av den medeltida Aristotelesreceptionen. Det blev startpunkten för deras samarbete.

– Vi knöt då kontakter med Köpenhamns universitet som sedan 1950-talet hade en välförankrad forskningsmiljö inom klassisk filologi med särskild inriktning på antik och medeltida filosofi, säger Christina Thomsen Thörnqvist.

Samarbetet mellan universiteten utvecklades ytterligare i ett forskarnätverk, Den aristoteliska traditionen: Receptionen av Aristoteles verk under medeltiden, som koordinerades från Göteborg åren 2009-2011. Under denna period utökades nätverkets forskargrupp och verksamheten resulterade så småningom i Bild på Börje BydénRepresentation and Reality. Idag har detta forskningsprogram elva medlemmar från Europa, Asien och Nordamerika med Christina Thomsen Thörnqvist som forskningsledare.

Merparten av dessa forskare har skrivit essäer i boken The Aristotelian Tradition: The reception of Aristotle’s works on logic and metaphysics in the Middle Ages.

För mer information om boken
kontakta Christina Thomsen Thörnqvist, christina.thornqvist@gu.se

Läs mer om forskningsprogrammet
Läs mer om våra utbildningar i klassisk filologi och filosofihistoria: kandidatprogrammet Liberal Arts och Antik och medeltida filosofi och klassisk filologi, masterprogram

 

AV:

Artikeln publicerades först på: flov.gu.se

Nyheter

  • 2016 års professorer installerades av rektor

    [2017-05-02] 2016 års nyblivna professorer är nu installerade av rektor Pam Fredman under Göteborgs universitets årliga professorsinstallation i Konserthuset. I samband med professorsinstallationen fick även årets pedagogiska pristagare sina diplom under den efterföljande ceremonin med dekan Marie Demker.

  • Hedersdoktor prisas för humanistisk forskargärning

    [2017-03-15] Den danska professorn Sten Ebbesen, hedersdoktor vid Göteborgs universitet, får Vitterhetsakademiens Gad Rausings pris för framstående humanistisk forskargärning. Utmärkelsen och prissumman på en miljon svenska kronor får han bland annat för sin originella filologiska och filosofiska forskning i historiska texter om antik och medeltida logik, semantik och kunskapsteori.

  • Konferens samlar Aristotelesforskare

    [2016-07-08] Under tre dagar, 12-14 juni, hålls konferensen The Mechanisms of Sense Perception in Aristotle and the Aristotelian Tradition på Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid Göteborgs universitet.

Fler nyheter

Kalender

Till kalendern

Sidansvarig: Andreas Ott|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?