Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Representation och verklighet

Antikens och medeltidens aristoteliker var lika tvärvetenskapliga som dagens kognitionsforskare. De skilde noga mellan psykologi och logik, men deras helhetsbild av det mänskliga tänkandet var grundad på båda disciplinerna.

Modern filosofihistoria präglas av specialisering. Det finns många lysande studier av psykologiska och logiska ämnen, men ofta håller de sig inom disciplinen - och missar helhetsbilden. Dessutom har många texter fallit mellan specialisternas stolar och knappt studerats alls. Det gör det svårt att följa den förmoderna kognitionsteorins utveckling i alla dess skeden, och att se i vilken utsträckning den faktiskt överlevde den moderna filosofins genombrott på 1600-talet.

”Representation and Reality” tar ett helhetsgrepp på den förmoderna kognitionsteorin inom ett spektrum från sinnesförnimmelse till begreppsbildning. Specialister på grekisk, arabisk och latinsk aristotelism samverkar med moderna filosofer om att edera outgivna texter, studera relevanta ämnen över disciplingränserna samt skriva tre syntetiska verk där dessa studier sammanfattas och relateras till dagens kognitionsforskning.

Antik och medeltida filosofi har länge varit ett eftersatt forskningsområde i Sverige. Programmet tar vara på en del av den kompetens som vuxit fram under 2000-talet, förser den med ett kraftfullt internationellt stöd i form av akademiska partnerskap och advisory board, och styr in den på en verksamhet som bryter nya banor för aristotelismens historia.

Vi hänvisar till våra engelska sidor för mer ingående information om programmet.

 

R&R:s föreläsningsserie nr 8 S.N. Mousavian on Avicenna

R&R:s föreläsningsserie

Forskningsprogrammet producerar en serie med föreläsningar som publiceras här på hemsidan. De flesta föreläsningar i serien görs av forskningsprogrammets medlemmar eller rådgivare och de kommer alla att vara på engelska. Den senaste videon kommer alltid att visas ovan. För att finna de föregående - gå till R&R Lecture Series på våra engelska sidor.

Nästa konferens

Mer information om R&Rs konferens 2017, som kommer att äga rum i Helsingfors, kommer annonseras här.

Nästa workshop

Nästa workshop (28-29 april 2017) kommer fokusera på den arabiska "De anima".

Senaste publikationerna

En lista över de senaste publikationerna från forskarna på Representation och verklighet.

Lediga tjänster

Representation och verklighet söker för närvarande inga nya medarbetare.

Finansierat av

Sidansvarig: Andreas Ott|Sidan uppdaterades: 2013-05-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?