Kommande antologi av medlemmar av R&Rs forskargrupp

Nyhet: 2016-12-20

En antologi om receptionen av Aristoteles logik och metafysik av Börje Bydén och Christina Thomsen Thörnqvist med titeln "The Aristotelian Tradition: Aristotle's Works on Logic and Metaphysics and their Reception in the Middle Ages" kommer snart att utkomma vid Pontifical Institute of Mediaeval Studies.

Flera medlemmar av R&Rs forskargrupp har bidragit till volymen men även forskare som deltagit i serien av workshops som arrangerades av det svensk-danska nätverket "The Aristotelian Tradition: The Reception of Aristotle's Works on Logic and Metaphysics". Nätverket, som sponsrades av Riksbankens jubileumsfond 2009-2011, koordinerades av Thomsen Thörnqvist och utgjorde sedan kärnan av gruppen som ansökte om att skapa forskningsprogrammet Representation and Reality (R&R).

Antologin kommer att finnas tillgänglig februari 2017. Utöver tio bidrag som behandlar olika aspekter av den medeltida receptionen av Aristoteles verk om logik och metafysik så innehåller volymen även en ny edition (inklusive en engelsk översättning) av George Gemistos Plethons "On Aristotle's Departures from Plato".

Se länken nedan för mer information om volymen:

AV:

• 2016 års professorer installerades av rektor

[2017-05-02] 2016 års nyblivna professorer är nu installerade av rektor Pam Fredman under Göteborgs universitets årliga professorsinstallation i Konserthuset. I samband med professorsinstallationen fick även årets pedagogiska pristagare sina diplom under den efterföljande ceremonin med dekan Marie Demker.

• Hedersdoktor prisas för humanistisk forskargärning

[2017-03-15] Den danska professorn Sten Ebbesen, hedersdoktor vid Göteborgs universitet, får Vitterhetsakademiens Gad Rausings pris för framstående humanistisk forskargärning. Utmärkelsen och prissumman på en miljon svenska kronor får han bland annat för sin originella filologiska och filosofiska forskning i historiska texter om antik och medeltida logik, semantik och kunskapsteori.

• Konferens samlar Aristotelesforskare

[2016-07-08] Under tre dagar, 12-14 juni, hålls konferensen The Mechanisms of Sense Perception in Aristotle and the Aristotelian Tradition på Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid Göteborgs universitet.